Alkohol pojawia się jako nieodłączny element przy wielu okazjach, nie tylko gdy trzeba uczcić jakąś okoliczność, ale i zwyczajnie, podczas wyjścia z przyjaciółmi. Oczywiście wiadomo, że jeśli się go spożywa, to trzeba pilnować, by nie przekraczać umierkowanych ilości. Wiele się mówi o negatywnych skutkach nadużywania alkoholu, ale rzadko porusza się temat tego, jak wpływa on na zdrowie jamy ustnej.
Spis treści
Alkohol a kwas
Jeśli komuś leży na sercu dobro jego zębów, powinien wprowadzić zmiany w swojej diecie, a konkretnie ograniczyć spożywanie kwaśnych potraw i napojów. Niektóre owoce, soki owocowe, napoje gazowane i właśnie alkohole zawierają kwasy szkodliwe dla szkliwa zębów.
Szczególnie wino niesie tu zagrożenie, ale każdy alkohol zawiera duże ilości kwasów rozmaitego rodzaju. Z tego powodu po spożyciu alkoholu zaburzeniu ulega pH w jamie ustnej. W efekcie tworzy się dogodne środowisko do rozwoju bakterii, a szkliwo ulega erozji. To sprawia, że zęby tracą naturalną ochronę, ich struktura ulega osłabieniu. Stają się nadwrażliwe – zaczynają reagować krótkotrwałym, lecz ostrym bólem na bodźce temperaturowe i dotykowe, co utrudnia jedzenie i picie ciepłych i zimnych pokarmów.
Alkohol pozbawia też organizm wapnia i magnezu, pierwiastków niezbędnych dla naszych zębów. Gdy jest ich zbyt mało, zachodzi proces demineralizacji, który niekorzystnie odbija się na zdrowiu całego organizmu, w tym oczywiście również na zębach.
Alkohol a cukier
Wszyscy dobrze wiemy, że cukier jest wrogiem zębów. Stanowi pożywkę dla bakterii, które produkują kwasy odpowiadające za niszczenie szkliwa i głębszych warstw zęba. W kontekście cukru wiele mówi się o tym, jakim zagrożeniem dla zdrowia zębów są słodycze, ale rzadko wspomina się o tym, że również słodkie alkohole mają na nie niekorzystny wpływ. Dotyczy to przede wszystkim gęstych likierów.
Wysokoprocentowe alkohole a jama ustna
Dla zdrowia jamy ustnej zagrożenie stanowią szczególnie te alkohole, które są wysokoprocentowe. Wprawdzie silny alkohol jest środkiem dezynfekującym, niszczącym wiele bakterii, ale w większych ilościach może się przyczynić do mechanicznych podrażnień śluzówki i dziąseł. W efekcie pojawiają się przekrwienia, stany zapalne i nadżerki.
Alkohole ograniczają też wydzielanie śliny. Choć dla niewtajemniczonych może się to wydawać drobnostką, tak naprawdę ślina ma ważne znaczenie dla zdrowia zębów i jamy ustnej. Pozwala utrzymać prawidłowe pH jamy ustnej, oczyszcza powierzchnię zębów i niszczy próchnicotwórcze bakterie. Wzmacnia też strukturę zębów, ponieważ zawiera wiele substancji istotnych w procesie remineralizacji, polegającym na samoistnej naprawie szkliwa.
Ograniczenie wydzielania śliny sprawia, że błona śluzowa ulega wysuszeniu, efektem czego zwiększa się podatność na stany zapalne i infekcje.
Jak zniwelować szkodliwe skutki spożywania alkoholu?
Skoro alkohol szkodzi zębom, czy to znaczy, że powinniśmy wszyscy zostać abstynentami? Oczywiście całkowita abstynencja nikomu nie zaszkodzi, ale nie jest wymagana. Wystarczy zachowanie umiaru. Trzeba znaleźć złoty środek i jeśli spożywać alkohol,to w rozsądnej ilości.
Gdy spożywa się alkohol, ważne jest też dostarczenie w zamian organizmowi minerałów istotnych dla budowy zębów – wapnia, magnezu i fosforu. Można je znaleźć w dużych ilościach na przykład w zbożu, rybach i żółtym serze.
Należy też pamiętać, aby nie myć zębów bezpośrednio po spożyciu alkoholu, ale odczekać z tym dwadzieścia do trzydziestu minut. Ten odstęp czasowy jest ważny, żeby hormony zawarte w ślinie zdążyły wyrównać zaburzony poziom pH w jamie ustnej.
Co możesz teraz zrobić?
Nie jesteś pewien jak dbać o zęby? A może jesteś zaniepokojony o zdrowie jamy ustnej? Umów się na wizytę w Orto-Live, a zdiagnozujemy problem i podejmiemy odpowiednie kroki, aby mu zaradzić. Możesz się z nami skontaktować, dzwoniąc pod numer 602 660 944 lub wypełniając formularz.